top of page

ЗА ПРАВОТО НА ЗДРАВЕ И ЗА ЗДРАВЕТО НА ПРАВОТО

(как проблемите с върховенството на правото се отразяват на качеството на здравеопазването)


ВЪВЕДЕНИЕ

Мария е бременна. Доскоро тя е живяла в Испания. Там е работела, получавала заплата, плащала данъци и осигуровки. Решила е да се върне в България, за да роди бебето си, защото не е омъжена, а тук родителите ѝ могат да помагат да се грижи за детето, докато е още малко. Мария иска редовно да ходи на прегледи, докато трае бременността ѝ, за да е сигурна, че всичко със здравето на бебето, а и с нейното собствено здраве е наред. Но Мария дълго време е била в чужбина и затова няма здравни осигуровки у нас. Частните прегледи са прекалено скъпи за нея и тя в момента не може да си ги позволи. За да получи достъп до системата за обществено здравеопазване в България, един човек трябва да плати здравните си осигуровки за пет години назад. Получава се прекалено голяма сума, която Мария не може да извади наведнъж. Мария е отчаяна. Започва да съжалява, че изобщо се е върнала в България. Чувства се в безизходица. За щастие Мария по случайност разбира, че в България има специална наредба на Министерството на здравеопазването за случаи като нейния. Тази наредба дава право на всяка здравно неосигурена бременна жена да бъдат проведени четири безплатни прегледа, изследвания, да може да лежи в болница, ако има нужда от това и да роди, без да е нужно да доплаща. Мария отива на преглед в една от най-големите болници в България. Но вместо да получи внимание, уважение и грижи, още на рецепцията ѝ се подиграват, наругават я и я изгонват, защото няма здравни осигуровки…

 

Проект „Ever Clever” на сдружение ЛАРГО е посветен на Мария[1] и на хилядите момичета и жени в България, които попадат в подобна ситуация.


[1]Всички имана и лични данни в докладите по проекта са променени, за да се запази анонимността на участниците в проекта и проучванията.


Към целия текст:


Report-health-23
.pdf
Download PDF • 1.60MB

21 преглеждания0 коментара

Comentários


bottom of page