top of page

От друга страна


Винаги съм смятала, че си живеем много добре и много спокойно. Не се бях замисляла. Обичам си махалата и приятелите, роднините. Там съм израснала и там ми е дом.

Обаче наскоро един познат от друг град ме попита за престъпността в нашия квартал и аз тогава осъзнах, че от една страна тона си е моето място, но от друга страна не е никак спокойно.

Когато е малък, човек е безсмъртен. Вярва, че на него точно нищо лошо не може да му се случи и неприятностите са само за чуждите хора. Никога ни съм изпитвала някакъв страх в махалата. Но от друга страна, непрекъснато стават караници, сбивания, престрелки. На празника на града задължително има някое сбиване, има и жертви. По сватбите ще е изключение, ако не стане гюрултия и няма някой намушкан, някой посечен. Племената периодично се сбиват едно с друго, пристигат на центъра с джипове, започват да се стрелят не само с пистолети и с пушки, ами и с автомати. Като малка, чуят ли се изстрели, веднага нашите ни прибираха вкъщи и една седмица не излизаме, докато не утихне – нито на училище ходим ни, нито на работа родителите. Тогава това ми се струваше нормално, но не е нормално от друга страна. Сега хората се учудват, че вече от шест месеца не е имало голямо меле, което си е един вид рекорд за нашите хора. А много от участниците в тези погроми са и мои познати.

С братовчед ми, например, сме връстници, няколко седмица ни е разликата, живеем врата до врата, майките ни заедно са ни отгледали, аз у тях съм си у дома и той си е у дома у нас. Той е много добро момче. Като го види човек, веднага му става симпатичен. Честен, прям, душата на компанията, направо е ангелче в лицето.

Наистина е добро момче, но няма добри постъпки. Той е с много светла кожа, красавец е и от малък дружеше с българи. Започна да пуши. Започна да пие. На 13-14 години започна всяка вечер да излиза в града по заведения и по дискотеки. Заряза училището. Започна да пуши трева. От дома му започнаха да изчезват пари. После и от нас започнаха да изчезват. Родителите му ни обвиняваха, че го клеветим, но имаше камери, на тях се вижда как краде бижута, часовници, пари. Когато го хванеш, той си признава и връща всичко, което не е продал и пропил. Не можеш да му се сърдиш, когато те гледа с честните си очи.

Братовчед ми е, от деца сме заедно. Познавам го, обичам го, не е лошо момче. От една страна има чиста, светла душа. Но от друга страна…  

 


Тази публикация е създадена по проект “Ever Clever” с финансовата подкрепа на USAID и DEXIS. Цялата отговорност за съдържанието на  документа се носи от ЛАРГО и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на USAID и DEXIS.

7 преглеждания0 коментара

Comments


bottom of page