top of page

Кръв

Ние не ходим по дискотеките, ние сме християни. Че какво ще намеря в дискотеката? Пияни хора, голи жени, сбивания. Не влизам в дискотека, защото знам, че бог ще ме чака отвън на изхода.

Не сънувам. Защо ми е да сънувам? Това е празна работа? Каква полза има от сънищата? Особено пък да сънуваш кръв? Няма полза да сънуваш кръв!

Ние сме ромски момчета. Ние от малки сме свикнали с кръв. Не ѝ обръщаме внимание на кръвта вече, не ни прави никакво впечатление.

Още като бях малък и са ме оставили при баба ми. И аз си седя у баба, тя готви нещо, шета из къщи, а аз гледам през прозореца. И един човек седи на пейката отсреща, виждам го през прозореца, защото баба е на приземния етаж. А друг човек носи една тухла. Приближава се, вдига тухлата, праз по главата. Като шурна тая кръв, всичко изпръска. Цели кофи с кръв имаше. Усещам само как баба се опитва да ми закрие с ръце очите да не гледам, а на мен очите ми сякаш залепени за кръвта.

След това бяхме с нашите в парка. Разхождаме се, хубаво време, люпим семки, смеем си се. И спира един пасат край парка. Слизат едни мъже и почват да гонят един човек. Хващат го. Двама му извиват ей така ръцете, натискат го на земята, сядат върху него, а един с ей толкова голям камък го удря по главата. Удря, удря, удря. И пак кръв навсякъде. Изправят го човека и го влачат към колата. Краката ми висят не може да стъпи на тях. Напълно безжизнен. След него остава кръв като следа все едно е минал огромен охлюв. Главата му килната на страни. Отварят багажника на пасата да го хвърлят вътре. Ама човека като котка изведнъж се изплъзна и хукна да бяга с всички сили през парка, а от него шурти кръв. Те го псуват, викат, ама се отказаха да го гонят. Оказа се, че им дължал 50 лева.

По принцип не участвам в такива неща. Не се замесвам. Бият се от племената. Те се мразят, причакват се и се бият. Но не закачат децата. Защо им е да закачат децата? Убиват само големите, само мъжествените, не и децата.

Наскоро един го убиха в центъра пред всички. Застреляха го права в главата. Имаше много кръв, цялата му глава се пръсна. Там е сложно – и заради племената, и заради пари, и заради наркотици го застреляха. Но в главата. За назидание на всички.

Наркотици има навсякъде. Ние не употребяваме, защото сме християни. Но има много. Съвсем малки деца разпространяват наркотици. Има дилъри на по 9 години. Има и по-малки. Идват с ей такива пачки на училище. От тоя 20 лв., от оня 20 лв. и се връщат с ей толкова дебели пачки от училище. Всички ги знаят, но никой не ги закача. Полицията прави акции, но винаги си го изкарват на зависимите, а не на дилърите.

Най-големият наркобарон в момента е бивш полицай. Всички го знаят кой е, всички му се отчитат на него. Той е един с бяла коса, все седи на центъра. Има много гаден поглед, не може човек да го сбърка. Видя ли го, беж да ме няма. Той е голям расист, но разпространява и сред ромите.

Много расизъм има в обществото. Много. Има ромски момчета, които причакват българите след училище и им взимат парите, за да правят бизнес. Ако някой си даде парите доброволно, го пускат. Но ако е по-смел и се репчи, набиват го и пак му взимат парите.

Мен ме причакаха така веднъж четирима българи след училище. Училището беше почти празно вече и аз слизам по стълбите. И те ме нападнаха изведнъж. Уплаших се много. В страха си бутнах единия и той се претърколи по стълбите и остана там, преби се. Друг го изритах, третият избяга. С четвъртия се сборичкахме. Не знам какво и как сми правили, ама се осъзнах как съм легнал върху него, хванал съм му главата за косата и я блъскам в стълбата. Много се уплаших, че съм го убил. Главата му беше в цяла локва кръв. Избягалото момче викнало учителката, разтърваха ни, викнаха полиция, лекари, психолози. Мислех, че ще отида в затвора, мислех, че е умряло момчето, защото му блъсках главата. Но те разплетоха ситуацията, разбраха, че те са ме причакали и нападнали и мен си ме изпратиха вкъщи с майка ми. Нищо не ми направиха.

Не участвам в такива работи, но просто губя разсъдък, когато някой прекали или когато обижда мои познати. Има едно момче, което е малко слабоумно. Ромче е. Ние не му обръщаме внимание, пренебрегваме го, ама той колкото е слабоумен, толкова е як, а устата му не спира да псува, да говори глупости, да обижда. И след училище посегна на мой приятел, а аз само веднъж го ударих. Той се строполи на земята и не мърда. Половин час лежа, без да мръдне. Много се уплаших. После се съвзе лека-полека. Взе да отваря очи. Стана, поотупа се и си замина без да каже нищо.

Ние сме християни, не участвам в такива работи. Но когато нападат мои познати, трябва да ги защитавам. Щом като те първи нападат, те християни ли са? Значи – бой. Сатаната се гони с тояга. Но кръв не сънува. Защо ми е да сънувам кръв, каква полза от това?


Тази публикация е създадена по проект “Ever Clever” с финансовата подкрепа на USAID и DEXIS. Цялата отговорност за съдържанието на  документа се носи от ЛАРГО и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на USAID и DEXIS.
16 преглеждания0 коментара

Kommentare


bottom of page